میوه سپستان را بعد از خشک شدن به بازار عرضه می کنند و یا از میوه نارس و کال آن برای درست کردن ترشی استفاده می شود. میوه رسیده را به شکل دم کرده به مصرف می رسانند که از ۵ تا ۳۰ عدد بسته به نیاز دارویی متفاوت است. برای آشنایی با خواص سپستان در ادامه این مطلب همگام با ما باشید.
سـِپـِستان (نام علمی: Cordia myxa) گیاهی است از تیره گاوزبانیان.
درخت سپستان در نواحی جنوبی ایران، بهویژه کرانههای خلیج فارس پراکندگی دارد. این گیاه نسبت به خاکهای مختلف حساسیت خاصی نشان نمیدهد (خاکهای با بافت سبک را بیشتر میپسندد)، در رطوبت بالا عملکرد بهتری دارد و در ایران ارتفاع آن از ۳ تا ۸ متر میباشد.
گیاهی است درختی که اندامهای هوایی آن پوشیده از کرک وپرزهای خشن میباشد. برگهای آن متناوب و بدون گوشوارک بوده بیکرک، بیضوی منتهی به دمبرگ بلند، گلها دوجنسی پنجپر متشکل از ۲ برچه پیوسته با گلی قیفی مجتمع بصورت گرزن فاصلهدار است. میوه آنشفت است و میانبر چسبنده دارد.
میوه شفت آن به بزرگی یک گیلاس است.
میوه این گیاه به اندازه آلوی کوچکی است و در درون آن شیرهای لزج و بیمزهاست که کاربرد دارویی دارد و علیه سرفه سودمند است.[۴] در پزشکی سنتی از سپستان به عنوان ملین، خلطآور و نرمکننده (به ویژه در برطرف کردن گرفتگی صدا) استفاده میکردهاند.
سپستان همچنین باعث کاهش فشار خون شده و از لیزاب آن در صنایع قرصسازی استفاده میشود.
گونههای لیتوسپرموم آن، فعالیت هورمونی داشته و همچنین دارای (لیتوسپرمین) میباشند که برای رنگ کردن مواد غذایی از آنها استفاده میکنند.
از این گیاه ترشی بسیار خوش طعمی بدست میآید.
آشنایی و معرفی خواص سپستان:
طبیعت میوه سپستان معتدل و متمایل به تر می باشد و خواص آن به شرح زیر است:
از میوه، برگ و ریشه این گیاه می توان برای درمان گلو درد، سرماخوردگی و مشکلات سوء هاضمه استفاده کرد.
از جوشانده درخت سپستان می توان برای کاهش تب و سوء هاضمه کمک گرفت.
میوه درخت سپستان از خواص آنتی اکسیدانی برخوردار است.
محافظت از کبد از جمله خواص سپستان به شمار می آید.
ویتامین موجود در میوه رسیده این درخت برای رشد مو بسیار مفید است.
از قدیم الایام سپستان را به همراه تخم مرو، دانه بارهنگ (خواص دانه بارهنگ) و به دانه که دارای خواص موسیلاژ هستند با نام چهار تخمه برای درمان سرفه و نرم کردن سینه مصرف می کردند.
با استفاده از سپستان می توان گرفتگی صدا را برطرف نمود.
برای کاهش فشار خون از سپستان استفاده کنید.
دم کرده سپستان را برای کاهش سرفه و برطرف نمودن تشنگی مورد مصرف قرار می دهند.
برای بیماران ریوی و طحال می توان از میوه این درخت تجویز نمود.
از پودر دانه این گیاه برای درمان بیماری های قارچی استفاده می شود.
برای بهبود زخم ها نیز می توان از برگ درخت سپستان بهره گرفت.
برای بند آوردن و قطع اسهال می توان به خوردن جوشانده سپستان اکتفا کرد.
برای از بین بردن قولنج روده ها می توان از عصاره پوست درخت سپستان بهره گرفت.
از دیگر مزایای سپستان درمان دردهای قفسه سینه و زخم گلو می باشد.
در نظر داشته باشید که مصرف بیش از اندازه سپستان برای معده مضر بوده و کبد را ضعیف می کند و اشخاصی که سر مزاج هستند باید سپستان را به همراه برگ گل سرخ و دیگران در کنار عناب (خواص عناب) استفاده کنند.