علت ابتلا به عفونت ادراری چیست؟
- علت ابتلا به عفونت ادراری چیست؟
- عفونت ادراری چیست؟ همه چیز هایی که باید در مورد آن بدانید!
- علائم عفونت ادراری در زنان و کودکان چیست؟
- درمان عفونت ادراری با استفاده از طب گیاهی و سنتی و خانگی
- درمان عفونت ادراری چگونه است و روش های خانگی آن
علت ابتلا به عفونت ادراری
علل ابتلا به عفونت ادراری
دلیل ابتلا به عفونت ادراری
علت ابتلا به عفونت ادرار
عامل اصلی هر دو نوع عفونت مذکور اشرشیا کولی (اشرشیا کولی، نوعی باکتری گرم منفی از خانواده انتروباکتریاسه است که بطور شایع در روده جانوران خونگرم وجود دارد) است که بهطور معمول از طریق مجرای خروجی مثانه وارد آن میشود. (اعتقاد بر این است که این باکتری معمولاً از روده به مجرای خروجی مثانه منتقل میشود، و خطر این مسئله در زنان به علت آناتومی آنها بیشتر است.) با این حال ندرتاً باکتریهای دیگر، ویروسها یا قارچ نیز ممکن است موجب آن شوند. عفونتهای دستگاه ادراری معمولاً در زنان نسبت به مردان بیشتر رخ میدهد، به طوری که نیمی از زنان در طول زندگی خود حداقل به یک عفونت مبتلا میشوند. زیرا در زنان مجرای خروجی مثانه بسیار کوتاهتر بوده و به مقعد نزدیکتر است. عوامل دیگری که باعث عفونت ادراری میگردند شامل موارد زیر است:
رابطه جنسی: در زنان جوان فعال از نظر جنسی، فعالیت جنسی علت ۷۵-۹۰٪ عفونتهای مثانه است و خطر عفونت با تعداد دفعات آمیزش جنسی رابطه دارد.
مصرف انواع خاص وسایل پیشگیری از بارداری: استفاده از اسپرمکش و دیافراگم برای پیشگیری از بارداری، جدای از تعداد دفعات آمیزش جنسی خطر ابتلا به UTI را افزایش میدهد.
بعد از دوران یائسگی: بعد از دوران یائسگی، عفونت ادراری بدلیل کمبود استروژن ممکن است شدیدتر شود.
سوند ادراری: سوند ادراری خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری را افزایش میدهد.
سابقه خانوادگی
دیابت: دیابت و سایر بیماریها میتوانند باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن شده و در نتیجه باعث خطر عفونتهای ادراری میشود.
ختنه نشده بودن: در میان کودکان، شیوع عفونتهای دستگاه ادراری در پسران ختنه نشده با سن کمتر از سه ماه بیشترین میزان بوده و سپس دختران کمتر از یک سال در رده دوم قرار دارند.
داشتن پروستات بزرگ و سنگ کلیه: سنگ کلیه و یا پروستات بزرگ شده باعث حبس ادرار در مثانه و در نتیجه ابتلا به عفونت ادراری میشود.
علت ۸۰–۸۵٪ عفونتهای دستگاه ادراری است و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوسعلت ۵–۱۰٪ موارد دیگر است. این عفونتها ندرتاً ممکن است به علت عفونت ویروسی یا قارچی باشند.
سایر علل باکتریایی عبارتند از: کلبسیلا، پروتئوس، سودوموناس و انتروباکتر. این موارد چندان معمول نبوده و بهطور معمول به ناهنجاریهای سیستم ادراری یا سوند ادراری مربوط هستند.
عفونت دستگاه ادراری ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس بهطور معمول بهصورت عوارض جانبی عفونتهای منتقله از راه خون رخ میدهد.
آمیزش جنسی
در زنان جوان فعال از نظر جنسی، فعالیت جنسی علت ۷۵–۹۰٪ عفونتهای مثانه است و خطر عفونت با تعداد دفعات آمیزش جنسی رابطه دارد.
اصطلاح «سیستیت ماه عسل» به پدیده عفونتهای مکرر ادراری در اوایل ازدواج اطلاق میشود. در زنان پس از یائسگی، فعالیت جنسی تأثیری بر خطر ابتلا به UTI ندارد. استفاده از اسپرمکش جدای از تعداد دفعات آمیزش جنسی خطر ابتلا به UTI را افزایش میدهد.زنان نسبت به مردان بیشتر مستعد ابتلا به UTI هستند زیرا در زنان مجرای خروجی مثانه بسیار کوتاهتر بوده و به مقعد نزدیکتر است.
از آنجا که سطح استروژن در زنان با یائسگی کاهش مییابد، خطر ابتلای آنها به عفونتهای دستگاه ادراری بهعلت از دست رفتن فلور واژن که نقشی حفاظتکننده دارد، افزایش مییابد.
نگه داشتن ادرار در طولانی مدت
نگه داشتن ادرار در مثانه ممکن است به دلیل تنبلی شما باشد و گاهی هم ممکن است وسواسیت افراد نسبت به توالتهای عمومی باشد. برخی افراد تحت هیچ شرایطی راضی به استفاده از سرویسهای بهداشتی عمومی نمیشوند. کسانی که به مسافرتهای متعدد میروند و از این بابت رنج میکشند در آینده ممکن است به عفونت ادراری مبتلا شوند.
سوندهای ادراری
سوند ادراری خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری را افزایش میدهد.خطر ابتلا به باکتریوری (وجود باکتری در ادرار) بین سه تا شش درصد در هر روز بوده و آنتی بیوتیکهای پروفیلاکسی در کاهش عفونتهای دارای علائم مؤثر نیستند. خطر عفونت مربوطه را میتوان با سوندگذاری صرفاً در صورت نیاز، استفاده از روش آسپتیک برای وارد کردن سوند و تخلیه بسته و بدون مانع کاهش داد.
سایر
ممکن است استعداد بروز عفونتهای مثانه در خانواده وجود داشته باشد.سایر عوامل خطرساز عبارتند از دیابت، ختنه نشده بودن، و داشتن پروستات بزرگ. عوامل پیچیدهکننده وضعیت نسبتاً مبهم بوده و شامل استعداد آناتومیکی، عملکردی، یا اختلالات متابولیکی میباشد.درمان عفونت پیچیدهتر دستگاه ادراری دشوار است و معمولاً نیاز به ارزیابی، درمان و پیگیری تهاجمیتر دارد. .در کودکان، عفونتهای دستگاه ادراری با ریفلاکس مثانه به حالب (حرکتهای غیرطبیعی ادرار از مثانه به حالبها یا کلیهها) و یبوست ارتباط دارد.
افراد دارای آسیب طناب نخاعی بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری هستند و بخشی از این امر به دلیل استفاده مداوم از سوند بوده و بخشی دیگر به دلیل اختلال در دفع ادراراست. .
این شایعترین علت بروز عفونت در این افراد و همچنین شایعترین علت بستری شدن در بیمارستان است. علاوه بر این به نظر میرسد استفاده ازآب ذغال اخته یا مکملهای ذغال اخته در پیشگیری و درمان این افراد مؤثر نباشد.